Ako vam nije pri ruci oprema iz sjenila Istra, zaštitite se kremama

Ako vam nije pri ruci oprema iz sjenila Istra, zaštitite se kremama

Iako sjenila Istra mogu osigurati zaštitu od sunca na svim razinama, kad niste zaštićeni njihovim proizvodima svakako koristite kvalitetne kreme.

Kad su kreme u pitanju sjenila Istra upozoravaju da je bitna SPF razina. SPF – ili zaštitni faktor – mjera je koliko je UV zračenja potrebno da izazove opekline. Što je veći SPF, manja je vjerojatnost da ćete izgorjeti. Važno je napomenuti da se SPF ne odnosi na vrijeme provedeno na suncu, već se odnosi na količinu sunčeve energije, tako da ponovna primjena ovisi o intenzitetu sunca. Pojednostavljeno rečeno: morate ponovno nanositi kremu češće sredinom dana, kada je sunce na vrhuncu, nego, recimo, u 9 ujutro, kada je sunce slabijeg intenziteta.

Kao što smo već spomenuli, visok SPF ne znači da možete prestati s ponovnim nanošenjem. Umjesto toga razmislite što bi vašoj koži moglo trebati. Svjetlija koža treba veći SPF kako bi zaštitila kožu, dok tamnije boje kože (koje imaju ugrađeni SPF od oko 13,4) mogu koristiti niži SPF (mislim na SPF 30) i dalje biti zaštićene. Još jedna napomena iz sjenila Istra: SPF se odnosi samo na UVB zrake, ali najbolje je potražiti kremu za sunčanje širokog spektra, koja će zaštititi kožu i od UVA i od UVB zraka.

Iz sjenila Istra educirali su nas i o tome da postoje dvije vrste filtera za zaštitu od sunca: kemijski i mineralni. Kemijske kreme za sunčanje koriste organske materijale kao što su oksibenzon, avobenzon, homosalat, oktinoksat, oktokrilen i oktizalat kako bi pružili zaštitu od sunca. Oni djeluju tako da upijaju sunčeve zrake, pretvaraju ih u toplinu, a zatim otpuštaju spomenutu toplinu kroz kožu. Ovaj proces traje oko 15 minuta, pa ako koristite kemijske filtere za zaštitu od sunca, trebali biste si dati barem toliko vremena prije nego što krenete napolje, napominju iz sjenila Istra – uz vječiti savjet da je ipak bolje potražiti hlad.